Creative Commons

Creative Commons
Aquesta obra té una Llicencia Creative Commons Atribució-NoComercial-SenseDerivar 4.0 Internacional / Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional

2012/06/06

2012_06_06 El Consell d'Europa analitzarà la criminalització de les protestes i l'abús policial a Catalunya / El Consejo de Europa analizará la criminalización de las protestas y los abusos policiales en Catalunya












Miren Etxezarreta, Iñaki Rivera i David Ferández han presentat aquest matí l'informe [enllaç] el·laborat per l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, en el que s'analitza molt acuradament com s'ha criminalitzat la dissidència, s'ha expandit el sistema penal i s'han produït abusos policials d'ençà que els moviments socials han tingut una gran rebifada en motiu de la crisi econòmica. Ha estat en roda de premsa al Col·legi de Periodistes.
El document ha estat enviat formalment al Comité Europeu per a la Prevenció de la Tortura i les Penes o Tractaments Inhumans o Degradants (CPT) del Consell d'Europa, des d'on se'ls ha informat que ja ha entrat al Registre General i que serà rigorosament estudiat.
El text descriu com ha canviat el marc legal i les actuacions policials des de que els indignats del 15M van ser desallotjats de la Plaça Catalunya el 27 de maig de 2011. Pel que fa al marc legal, fa esmena de diferents reformes penals que no tenen cap altre objectiu que el de criminalitzar la protesta social i posa com a exemples la utilització preventiva de sancions que limiten els drets de reunió i manifestació (mètode que, sostenen, no s'emprava des de feia 20 anys), l'establiment de check points i l'anul·lació del Tractat de Schengen durant la cimera del Banc Central Europeu tot i no haver-se convocat cap mobilització, el control humiliant i indiscriminat als accesos de les manifestacions o la publicació de la famosa llista de Puig que vulnera el dret a la intimitat i la pressumpció d'innocència (en alguns casos fins i tot de menors). En referència a les operacions policials, han posat especial ènfasi en la il·legitimitat que tenen els antiabalots en no anar degudament identificats, l'ús de bales de goma (que han causat importants lesions i, al País Vasc, una mort), així com l'increment en més d'un 400% de les denúncies efectuades a les forces de seguretat durant el 2011. Tot això ho fa aportant dades concretes i testimonis de persones afectades directament.
Com a conseqüència i en conclusió, l'escrit afirma que s'ha passat d'un estat social a un estat penal i demana al CPT una investigació internacional, que els governs espanyol i català informin degudament sobre les actuacions que s'han dut a terme i que les autoritats de l'organisme facin una visita d'urgència per entrevistar-se amb els responsables polítics de Justícia i Interior i els organismes que defensen els Drets Humans.
Aquesta tarda s'ha celebrat un acte a l'Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona al Raval per tal de presentar l'informe al públic a on han intervingut, entre d'altres, Laura Gómez i Isma Benito (dues persones que van ser empresonades a causa de la seva participació a la Vaga el 29M). També s'han fet anàlisis concrets a propòsit de l'escrit i s'han recitat poemes.

                                                                                                                                                                     


Miren Etxezarreta, Iñaki Rivera y David Fernández han presentado esta mañana el informe [enlace] elaborado por el Observatorio del Sistema Penal y los Derechos Humanos de la Universitat de Barcelona, en el que se analiza muy detalladamente como se ha criminalizado la disidencia, se ha expandido el sistema penal y se han producido abusos policiales desde que los movimientos sociales han tenido un gran auge con motivo de la crisis económica. Ha sido en rueda de prensa en el Col·legi de Periodistes.
El documento ha sido enviado formalmente al Comite Europeo para la Prevención de la Tortura y las Penas o Tratos Inhumanos o Degradantes (CPT) del Consejo de Europa, desde donde se les ha informado que ya han entrado al Registro General y que será debidamente estudiado.
El texto describe como ha cambiado el marco legal y las actuaciones policiales desde que los indignados del 15M fueron desalojados de la Plaza Catalunya el 27 de mayo de 2011. En cuanto al marco legal, hace referencia a diferentes reformas penales que no tienen otro objetivo mas que el de criminalizar la protesta social y pone como ejemplos la utilización de sanciones que limitan los derechos de reunión y manifestación (método que, sostienen, no se utilizaba desde hacia 20 años), el establecimiento de check points y la anulación del Tratado de Schengen durante la cumbre del Banco Central Europeo a pesar de no haberse convocado ninguna movilización, el control humillante e indiscriminado a los accesos de las manifestaciones o la publicación de la famosa lista de Puig que vulnera el derecho a la intimidad y la presunción de inocencia (en algunos casos incluso de menores). En referencia a las operaciones policiales, han acentuado la ilegitimidad que tienen los antidisturbios al no ir debidamente identificados, el uso de balas de goma (que han causado importantes lesiones y, en el País Vasco, una muerte), así como el incremento en mas de un 400% de las denuncias efectuadas a las fuerzas de seguridad durante el 2011. Todo esto aportando datos concretos y testigos de personas afectadas directamente.
Como consecuencia y en conclusión, el escrito afirma que se ha pasado de un estado de derecho a un estado penal y pide al CPT una investigación internacional, que los gobiernos español y catalán informen debidamente sobre las actuaciones que se han llevado a cabo y que las autoridades del organismo hagan una visita urgente para entrevistarse con los políticos de Justicia e Interior y los organismos que defienden los Derechos Humanos.
Esta tarde se ha celebrado un acto en la Aula Magna de la Facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona del Raval para presentar el informe al público en el que han intervenido, entre otros, Laura Gómez e Isma Benito (dos personas que fueron encarceladas a causa de su participación en la Huelga del 29M). También se han hecho análisis concretos a propósito del escrito y se han recitado poemas.


























































































Laura Gómez


Isma Benito





Enllaços d'interès / Enlaces de interés:




My website: